VitrA Karo’nun Aksaray’daki Güneş Enerjisi Santrali Faaliyete Geçti
Eczacıbaşı Topluluğu’nun önemli kuruluşlarından biri olan VitrA Karo, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda Aksaray’da yapımı tamamlanan Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) faaliyete geçirdi. Bu adım, kuruluşun çevreye duyarlı enerji üretimindeki kararlılığını ortaya koymaktadır. 2023 yılında Bozüyük’te devreye alınan çatı üstü güneş enerjisi santralinin ardından Aksaray’da kurulan 30 MWe/36 MWp kapasiteli GES, VitrA Karo’nun yeşil enerjiye geçişte ikinci büyük adımı olmuştur. Bu yeni yatırım ile birlikte, şirketin Türkiye operasyonlarında kullanılan elektriğin yarısından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacaktır.
Yenilenebilir enerji ile daha güçlü bir geleceğe adım atan şirketin hedeflediği santral, 550 Wp gücündeki 65.520 PV modülü ile yaklaşık 19 bin 700 hanenin bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak ve yılda 37 bin 190 ton karbon emisyonunu azaltmayı öngörmektedir.
VitrA Karo CEO’su Mert Karasu, 2025 yılında elektrik tüketiminin yarısını, 2030 yılında ise tamamını kendi yenilenebilir enerji tesislerinde üretmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu yatırım ile karbon ayak izimizi azaltarak küresel hedeflerimize bir adım daha yaklaştık. Gelecekte tüm elektrik ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan sağlama hedefimize bağlıyız” dedi.
Aksaray GES projesinin Nisan 2024’te başlayan kurulumu, PV modüllerin montajı, kablo, inverter, trafo ve enerji nakil hattı kurulumlarının tamamlanmasıyla 2025 yılının Şubat ayında elektrik üretmeye başladı. Yıllık enerji üretim kapasitesi ve çevresel faydasıyla dikkat çeken proje, sektörün dönüşümüne öncülük etmektedir. – AKSARAY
More Stories
İmamoğlu operasyonu Merkez Bankası’nı tarihe geçirdi
Bugün motorine geldi yarın otogaza zam geliyor. Dün benzine yapılmıştı
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Vahşi sulama yöntemleri bırakılmalı