Sağlıklı olmanın yolu ağızdan geçiyor

Ağız Sağlığı, Genel Sağlık İçin Ne Kadar Önemli?

Ağız sağlığı, genel vücut sağlığıyla doğrudan ilişkili bir konudur. Son araştırmalar, ağız sağlığının vücut sağlığı için ne kadar önemli bir ayna görevi gördüğünü ortaya koymaktadır. Diş Hekimi Ayça Tarakçı, diş eti hastalıklarının bölgedeki dokuların enfekte olduğu ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, “Enfeksiyon esnasında ağızdaki bakteriler kan dolaşımına karışarak vücutta da iltihaplanmaya yol açabilir” açıklamasında bulundu.

Araştırmalar, diş eti problemleri yaşayan bireylerin, kalp krizi ve inme gibi hayati risklerle karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeni sağlamak, bu tür riskleri azaltmanın en etkili yollarından biridir. Diyabetin de ağız sağlığı üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirten Diş Hekimi Tarakçı, “Yüksek kan şekeri seviyesi, diş etini enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakabilir. Ağız sağlığı da diyabetin kontrolünü zorlaştırabilir. Bu nedenle diyabet hastalarının ağız sağlığına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.

Ağız Bakterileri Kalbe Kadar Ulaşabilir mi?

Ağızdaki enfeksiyonların kalp sağlığını da olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Dt. Ayça Tarakçı, “Diş eti hastalıkları sırasında oluşan bakteri ve toksinler, kan dolaşımına karışarak damar iltihaplanmasına yol açabilir. Bu durum, damar sertliği gibi ciddi problemleri tetikleyerek kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Diş eti sorunlarının tedavi edilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri, kalp sağlığını korumak için de gereklidir.” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödemin yalnızca kilo problemi değil, kronik ve ilerleyici bir bağ doku hastalığı olduğunu belirterek, “Tedavide esas olan yalnızca kilo vermek değil; vücudu bir bütün olarak iyileştirmektir” dedi.

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Kilo veremiyorsanız sebebi ruh haliniz olabilir!

Obezitenin arkasındaki görünmeyen nedenleri hiç düşündünüz mü? Ruh Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılbaş, yeme bozuklukları ve ruhsal çöküntülerin kilo artışına nasıl zemin hazırladığını çarpıcı detaylarla anlattı.