Kalp masajını herkes yapamaz!

Kardiyoloji Uzmanından Kalp Krizi İle İlgili İlk Müdahale Tavsiyeleri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp krizi geçiren kişilere yapılan ilk müdahaleler hakkında önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi anında alınması gereken en hayati adımın 112 acil hattını aramak olduğunu vurgulayarak, uzman olmayan kişilerin müdahale etmemesi gerektiğini belirtti. Bilinçsizce yapılan kalp masajının kalbi durdurabileceğini söyleyen Baltalı, kalp krizi geçiren kişinin sırt üstü yatırılması ve hareket ettirilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kişinin nefes almasını engelleyen mekanik sorunların kontrol edilmesinin yeterli olacağını da ekledi.

Acil Durumlarda Hemen Ambulans Çağrılmalı

Prof. Dr. Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişiye yapılacak ilk müdahalenin önemine dikkat çekerek, “Kişi istirahat etmeli ve en önemlisi 112 acil ambulansı aramalıdır. Müdahaleyi uzman kişilerin yapması gerekmektedir. Kişi sırt üstü yatırılmalı ve hareket ettirilmemelidir. Ambulansın gelmesi beklenmelidir.” dedi.

Müdahalede Nefes Almayı Engelleyen Durumlar Önemli

Uzmanlar tarafından hızlı bir şekilde müdahalenin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Kişinin nefes alıp almadığı ve kalbinin atıp atmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Ağızın açık tutulması ve nefes almayı engelleyecek durumların giderilmesi önemlidir. Uzman olmayan kişilerin müdahalesi zararlı olabilir.” şeklinde uyarıda bulundu.

Kalp masajının doğru bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Baltalı, bu müdahalenin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, kişilerin kalp krizi geçiren birine müdahale etmeden önce ambulansın çağrılmasını ve uzmanların kontrol etmesini önerdi.

Kalp Krizi Geçirenlerin Durumu Uzmanlar Tarafından Anlaşılmalı

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişinin durumunun uzmanlar tarafından anlaşılması gerektiğini belirterek, bu tür acil durumlarda sağlık personeli dışında kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, araç kullanırken kalp krizi geçirenlerin acil servisi araması ve yardım istemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Kilo veremiyorsanız sebebi ruh haliniz olabilir!

Obezitenin arkasındaki görünmeyen nedenleri hiç düşündünüz mü? Ruh Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılbaş, yeme bozuklukları ve ruhsal çöküntülerin kilo artışına nasıl zemin hazırladığını çarpıcı detaylarla anlattı.

“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

Karın ağrısını hafife almayın! Belirti vermeden sessizce ilerliyor

Pankreas kanseri genellikle belirti vermeden ilerliyor. Prof. Dr. Burak Işık, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlerin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.