İşten ayrılanlar dikkat: Tazminatınızı faiziyle geri alabilirsiniz

Kıdem Tazminatı Almak İçin Bilinmesi Gerekenler

Kıdem tazminatı, uzun yıllar boyunca çalışanların hak ettiği bir ödemedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen kurallara göre çalışanlar, belirli şartları sağladıklarında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ancak son zamanlarda, bazı işverenlerin bu ödemelerde sorun çıkardığına dair şikayetler artmaktadır.

Dünya gazetesi köşe yazarı Özgür Erdursun’un ifadesine göre, sigortalı olarak çalışanlar, İş Kanunu’nun belirlediği şartlara uyarak prim gün sayılarını tamamlayarak SGK’dan alacakları “Kıdem Tazminatına Esas Yazı” ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Erdursun, bu hakkın zamana bağlı olarak değişen şartları olduğunu belirtiyor:

  • – 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için 3600 gün,
  • – 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık ya da 7000 gün,
  • – 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için her yıl artan prim günleri şartı geçerlidir.

Örneğin, 2009 yılında sigortalı olan bir kişi için en az 4700 gün, 2015 yılında sigortalı olan bir kişi için ise 5300 gün prim ödemesi gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan çalışanlar, belirli yaş ve emeklilik şartlarını karşıladıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

İşveren Ödeme Yapmazsa Ne Yapılmalı?

Erdursun’a göre, işverenin kıdem tazminatını ödemediği durumda çalışanlar şu adımları izlemelidir:

  1. Noter aracılığıyla ihtarname göndermek,
  2. Arabulucuya başvurmak,
  3. Gerektiğinde iş mahkemesinde dava açmak.

Mahkeme kararıyla birlikte, tazminatlar en yüksek banka faiziyle ödenir. 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise 46.655,43 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yasalara uygun şekilde haklarını arayarak bu miktarı faiziyle birlikte alabilirler.

Related Posts

Araç sahipleri dikkat: Akaryakıta zam geldi!

Araç sahipleri dikkat: Akaryakıta zam geldi!

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

Sürücülere trafik sigortası engeli: Mağduriyetler başladı!

Sürücülerin kazaya karışmaları durumunda olası hasarların karşılanmasına yönelik uygulanan zorunlu trafik sigortasında yeni gelişmeler dikkat çekti. 1 yıllık sürenin sona ermesi nedeniyle sigorta yenilemesi gelen sürücüler yeni trafik sigortası yapmak istediklerinde şirketler poliçe kesmekten kaçınmaya başladı. Bu durum bazı mağduriyetleri de beraberinde getirdi. Peki şirketler neden trafik sigortası yapmak istemiyor? İşte cevabı…

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,82 değer kazanarak 9.659,31 puandan tamamladı.

Plajdaki 1000 liralık şezlong ücreti, yarıya düşürüldü

Antalya’nın tarihi Kaleiçi’nde bulunan Mermerli Plajı’nda şezlong ücretinin 1000 TL olarak uygulanmasına yönelik tepki sonrası, Antalya Valiliği, şezlong kiralama bedelinin güncellenerek 500 TL olarak uygulanacağını açıkladı. Bir otel tarafından kiralanan plaja, tadilat yazısı asıldı.

Elektrikli otomobil satışları mayısta yüzde 28,2 arttı

Çin’de “Yeni Enerji Aracı” (NEV) olarak adlandırılan şarj edilebilen pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli otomobillerin satışı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,2 yükseliş gösterdi. YÜZDE 28,2’YE YÜKSELDİ Çin Binek Otomobil …